Építsd újra önmagad!

Hírek

Verejtékben úszó, mégis jókedvű arcok fogadják a látogatókat Nagyfügeden. A Nippon Zengo és DORS funkcionális edzéseket Szekeres Ágnes edző irányításával végzik itt rendszeresen a vállalkozó kedvű helybéliek, mintegy újraépítve ezzel egészségüket.

Felpörget és erősít

Három megye harminc településén, hatezer résztvevő bevonásával zajlik az a program, melyet a HIKO HONKYOKUSHIN ALAPÍTVÁNY indított útjára. A különböző mozgásformák megismertetésének köszönhetően a résztvevők nem csak fittebbek és energikusabbak lesznek, de megelőzhető különböző krónikus betegségek kialakulása, mentálisan stabilabbá válnak, hosszútávon pedig a munkaerőpiacon is sikeresebbek lesznek.

Az edzéseket irányító Szekeres Ágnest arról kérdeztük, vajon miként fogadták a helyiek ezt a lehetőséget:

– Nagyon lelkesek, mindenbe belevágnak, hatalmas a küzdőszellem bennünk. Nem azért jönnek ide, hogy csak leüljenek a padra és nézzenek. Mindent kipróbálnak. Az első edzésektől azt mondom nekik, hogy amikor úgy érzed, hogy elfáradsz, állj meg, szusszanj egyet és ha pihentél, akkor állj vissza. A Nippon Zengo alapból kardio sport, az elejétől a végéig nem állunk meg. A DORS pedig funkcionális tréning, ahol inkább az erőre van szükség. De mindent megmozgatunk tetőtől talpig mind a két edzésformával. Soha nem tartok két ugyanolyan edzést. Fontos, hogy színes legyen, ne unják meg. Megvannak az alaplépesek, alaprúgások, a pulzusszám emeléshez a légzéstechnika, ezekkel lehet játszani. De soha nem ugyanaz. Ugyanígy a DORS-nál is. A pályázatnak köszönhetően nagyon sok eszközünk van és ezekkel is színesíteni lehet az edzéseket.

Mivel már hosszú hónapok óta zajlanak a foglalkozások, azok, akik az edzések „kemény magját” alkotják, egyre inkább érzik, milyen pozitív hatással van életükre a rendszeres mozgás. Az edzéseken valóban mindenki 100 százalékosan odateszi magát. Akik rendszeresen járnak, jobban érzik magukat a bőrükben, hiszen a napi stressz levezetésére, feszültségoldásra is tökéletes ez a mozgás.

– Úgy vélem, nem kell elpunnyadni az emberek azért, mert már nem 20 éves. A munkahelyi feszültséget itt adom ki magamból. Sokszor előfordul, hogy fáradtan jövök, de ez felpörget, erőt ad, aztán pedig kipihenem. Igazából mindkét mozgásfajtát szeretem. A köredzést azért, mert erősít, a zengo ritmust is ad. Másfajta mozgás mind a kettő, de nagyon jó – mondta el Németh Ágnes.

Az EFOP-1.8.6-17-2017-00015 azonosító számú – „A felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztése a szabadidősport révén – Építsd újra önmagad” elnevezésű pályázat keretében megvalósuló ingyenes edzéseken túl a sporteszközöket, felszerelést, táplálékkiegészítőket is az alapítvány finanszírozza, emellett sportfesztiválokon és edzőtáborokon történő ingyenes részvételi lehetőséget is biztosítja.

A szabadidős sportok, különböző mozgásformák közül a szintén a pályázat keretében felkészített edzők az alapítvány profiljához legjobban illeszkedő sportágakat illetve edzésmódszereket alkalmazzák, mint a kyokushin karate, a Nippon Zengo torna és DORS funkcionális edzés. Mindezeknek köszönhetően a résztvevők fittebbek, energikusabbak lesznek a program végére, ami hozzájárul az egészségük megőrzéséhez, egészséges fizikumuknak és szellemüknek köszönhetően akár a munka világába való visszatéréshez is.